Su Deposu Temizleme

Dünya sağlık örgütü raporlarında kirli ve sağlıksız su, ölüm sebeplerinde sigara ve alkolden sonra altıncı sıradadır.

Su deposu temizliği ve dezenfekte hizmeti son genelgelerle yaptırılması zorunlu bir hizmet haline gelmiştir. Su deposu temizliği su kesintisi olduğu dönemlerde üç ayda bir, kesinti olmadığı dönemlerde altı ayda bir yaptırılmalıdır. Su deposu temizliği  sadece genelgelere ve standartlara uymak için yaptırılmamalıdır. Kişi önce kendi ve aile sağlığı için su deposu temizleme hizmetini yaptırmalıdır.

Su deposu temizleme hizmet bedeli sanıldığı gibi yüksek ücretlere yapılmamaktadır. Ayrıca sağlığın para ile karşılığı olmadığını da unutmamamız gerekir.

Depo Temizliği Neden Gereklidir?
Su deposu temizliği; su ile bulaşabilen hastalıklarla mücadeleyi başlatmış oluyoruz.Depolardaki içme ve kullanma sularının pas,çamur,kum ve mikroorganizmalardan arınmış olması gerekir.Uzun süre temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmamış depolarda balçık,kireç,pas ve bekleyen suyun oluşturduğu tortunun yanında fare ve kedi gibi canlılarında düşüp öldüğüne tanık olmaktayız. Temizlenmeyen su depolarında oluşan mikroorganizmalar ile insan sağlığını tehdit edebilecek kolera,tifo,ishal gibi hastalıklar oluşabiliyor.Farkına varmadan dişlerimizi fırçalayarak, meyve ve sebzelerimizi yıkayarak, traş olarak, duş alarak, hastalıkların bulaşmasına etken olmaktayız.Kirlenmiş depolarda oluşan kimyasal değişiklikler, şebekeden gelen klorlu suyunda etkisini yok ederek durumu daha vahim bir hale taşıyabilmektedir.

MUTLAKA 6 ayda bir SU deponuzun temizlik ve dezenfeksiyonunu yaptırmanız gerektiğini unutmayın.


Su Deposu Nasıl Kirlenir?
Depoya şebekeden gelen su; klor vb. gibi çeşitli işlemlerden geçerek temizlenmiş olsa bile depo içerisindeki 6 aylık bir bekleme sonucunda biyolojik ve fiziksel reaksiyonlar ile içerisinde bulunan yosun,kireç ve mangan gibi maddeler ayrılarak bulundukları ortamda kirlilik tabakası oluşturur.Şebekeden ters vakumla gelebilecek atık su ve bunun yanında depo kapağındaki kırık ve çatlaklardan girebilecek haşere, fare, kedi gibi canlıların ölmesiyle düşünmeden ve kontrol etmeden kullanabileceğimiz su; bir mikrop yuvası haline gelebilir.

MUTLAKA 6 ayda bir SU deponuzun temizlik ve dezenfeksiyonunu yaptırmanız gerektiğini unutmayın.


Su Deposu Temizliği Nasıl Yapılır?
Müşterinin yapacakları;
1. Randevu gününü belirler
2. Depo içerisindeki mevcut su miktarı müşteri tarafından, randevu gününde hidrofor seviyesine kadar tüketilmelidir.
Temizlik ekibinin yapacakları;
1. Depo içerisindeki temizlik için gerekli ekipman ve ışıklandırma sağlanır,
2. Depoda kalan az miktardaki su dalgıç ve pompa yoluyla giderden tahliye edilir,
3. Basınçlı kompresörle kir sökücü madde kullanarak deponun duvarlarında oluşan kirlerin çözülmesi sağlanır,
4. Dipte oluşan tortu ve çamur dalgıç pompa ile depo dışına verilir,
5. İlaçlamadan sonra tekrar temiz basınçlı suyla duvar ve taban temizliği ve durulama işlemi yapılır,
6. Temizlenmiş depoya su alımıyla birlikte fiziksel ve kimyasal dezenfeksiyon işlemi bitirilmiş olur.

MUTLAKA 6 ayda bir SU deponuzun temizlik ve dezenfeksiyonunu yaptırmanız gerektiğini unutmayın.

Su deposunu hangi sıklıkla temizletmeliyiz?

Su depolarının bulunduğu konum ve kullanım amacına göre; taşıma(tankerle getirilen), şebeke, arıtma, kuyu suyu kullanımı olarak niteleyebiliriz. İlgili yükümlülüklere göre kullanım amacı göz etmeksizin su depoları 6 ayda bir temizlenmelidir.

Fakat kuyu suyu ve tankerle alınan sularda depoların kirlenme süreleri daha kısa zamandadır. Bunun sebebi suyun belirli kriterlere göre depoya ulaşmamış olmasıdır. Kuyu suları depoya herhangi bir arıtma sisteminden geçerek dahi ulaşmış olsa da, beraberinde birçok mikro organizmaları taşır. Taşıma, tankerlerle alınan suları içme ve kullanma olarak ikiye ayırabiliriz. Burada ki büyük tehlike tankerlerin suyu alım ve boşaltımı için kullandıkları su borusudur. Herhangi bir depodan ya da suyun yüklenildiği alandan beraberinde getirdikleri mikro organizmaları ve bakterileri rahatlıkla su deponuza bulaştırabilir.
Önerimiz sağlığınız için şebeke sularında 6 ayda bir, diğer su kullanımlarında 3 ayda bir deponun temizlenmesidir.

 Su depolarını çeşitlerine göre şöyle sıralayabiliriz;
1. Beton üzerine fayans kaplama yapılmış su depoları
2. Beton su depoları
3. Beton ya da fayans üzerine kaplanmış PVC Membran su depoları
4. Plastik, Polietilen, fiber su depoları
5. Paslanmaz, çelik su depoları
6. Sac, galvaniz su depoları

Su depolarını yapı ve şekillerine göre şöyle sıralayabiliriz;
1.Dört kenar su depoları
2. Dikdörtgen su depoları
3. Silindir su depoları
4. Ara bölmeli, geçişli su depoları
5. İçme suyu, yağmur suyu, ham su, yumuşatma suyu, kullanım suyu, arıtma suyu, yangın su depoları

Su deposu temizlik hizmeti ile ilgili sık sorulan sorular ve cevaplar ;
Siz değerli müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda Su hangi sebeple kokar ? Kokusu kötü olan su herhangi bir hastalık yapar mı ? Su deposu temizliği ve dezenfektesi nasıl yapılmalıdır ? Su deposu temizliği yaptırmazsak ne olur ? Su deposu temizliğinde kullanılan kimyasallar nelerdir ? Su deposunu neden temizletmeliyiz ? Su deposu temizliklerini denetleyen resmi bir kurum var mı? Su deposu neden yosun tutar ? Su deposu yosun sorununu nasıl çözeriz ? Kirli su deposunda hangi bakteriler ürer ? Gelen kirli suyun kombi, ısınma petekleri, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesine zararı var mı ? Su analizinde Koliform bakterisi çıktı ne yapmalıyım ? Su analizinde Enterekok ve E-Coli bakterisi çıktı ne yapmalıyım ? Su deposunda bakteri çıkarsa tesisat temizliği yaptırmamıza gerek var mı? Su deposu temizlik hizmeti veren firmaların sahip olması gereken belgeler nelerdir ? Su depo temizlik ve dezenfektesi ayrı işlemler mi ? Su deposu temizliği teknik şartnamesi bulunur mu ? İçme suyu deposu temizlenir mi ? Apartman su deposu temizliği hangi aralıkta yaptırılmalıdır ? Yangın ve yağmur suyu depoları temizlenir mi ? Su deposu temizlik fiyatları nedir ? sorularının cevabını vermeye çalışacağız.

Su hangi sebeple kokar ? Koku olan su herhangi bir hastalık yapar mı ? Kirli su deposunda hangi bakteriler ürer ?
İçme veya kullanım amacıyla tükettiğimiz suda oluşmuş renk, tat ve koku farklılıkları o suyun artık tüketilemeyecek kadar kirli ve sağlıksız olduğunun bir göstergesidir. Tüketim amacıyla kullandığımız bir suda, bu etkenler meydana gelmiş ise, sağlığımız ciddi boyutlarda risk altında olabilir. Kokusu ağırlaşmış ve rengi koyulaşmış bir su içerisinde birçok bakteriyi barındırır. Bu bakterilerde tüketim yoluyla hastalıklara yol açar. İshal, kusma, yüksek ateş, bulantı, allerji, sıtma, beyin iltihabı bu hastalıkların başında gelmektedir.
Bu hastalıkların ana kaynağı suda oluşmuş Koliform, E-Coli ve Enterekok gibi bakterilerdir. Su depolarının temizliği ile bu bakterilerin önüne geçebileceğimizi unutmamalıyız.

Su deposu temizliği ve dezenfektesi nasıl yapılmalıdır ? Su deposu temizliği yaptırmazsak ne olur ? Su deposunu neden temizletmeliyiz ? Su deposu temizliğinde kullanılan kimyasallar nelerdir ?
Su deposu dezenfekte ve temizlik hizmeti, bu hizmet dalında tecrübeli, eğitimleri tamamlanmış, tüm sağlık muayenelerinden geçmiş personellerce profesyonel olarak yapılmalıdır. Kullanılacak makine ve malzemeler düzenli olarak sterilizasyona girmelidir. Bakımı yapılacak makinelerin başında yere 0,1 mm çekiş kapasitesine sahip dalgıç pompalar gelmektedir. Örneğin bakteri olan kirli bir depoya su boşaltmak için veya dip balçığını atmak için salınan pompa, temizlenmeden diğer başka bir depoya atıldığında beraberinde bakterileri de taşıyabilir. Verilen her su deposu temizleme hizmeti sonunda, bu makineler dezenfekte edilmelidir.
Şebeke hattından gelen su; klorlanmış ve temiz bir durumda dağıtıma çıksa da, sistemimize ya da depomuza ulaşana kadar bir çok taşıma boru hattından geçmektedir. Suyun yaptığı bu yolculuk düşük miktarda da olsa beraberinde kum, balçık ve çamuru da getirir. Bu dış etkenler zamanla su deposunda birikerek depo zeminine çöker. Biriken bu etkenler kısa sürede bakteri üretmeye başlar. Ayrıca kapak aralıklarından ve çatlaklardan depo içerisinde düşen haşereler de su deposunun kirlenmesine sebep olmaktadır. Bir diğer etken de su depoları genellikle sisteme suyu, belirli bir yükseklikten dağıtmaya başlarlar. .Örneğin su deposunun dipten 20 – 30 cm yukarısına kurulan hidrofor sistemi, depo dibindeki suyun sirkülasyonunu engeller. İşleme girmeyen durgun su da zamanla bakteri oluşumuna sebep olabilmektedir. Tüm bu etkenler depo temizliği ve su deposu bakımını neden yaptırmalıyım sorusunun cevaplarıdır.
Su deposu temizliği hizmetinde ilgili bakanlıklarca onaylanmış, MSDS rapor dokümanlarında su deposu temizleme, içme suyu arıtma ve yüzme havuzlarında dezenfeksiyon amaçlı kullanılabilir maddesi bulunan ürünler kullanılmalıdır. Su deposu temizliği yapan firmalar ürünün MSDS raporlarını müşterisi ile mutlaka paylaşmalıdır.
Batman su deposu temizliği firmaları içerisinde tüm yetki ve kalite belgelerini hak etmiş, profesyonel ekiplerle hizmet veren bir firmadır. Batman su deposu temizleme hizmetini bir çok ekibimizle vermenin haklı gururu içerisindeyiz. Referans odaklı çalışan Alp Su Deposu Temizleme ve Dezenfekte, hizmet verdiği tüm kurum ve kuruluşlarda gösterdiği profesyonel hizmet ve güler yüzlü personelleri ile çözüm odaklı çalışmaktadır. Türkiye genelinde su deposu temizlik ve yalıtımı, su sebil temizlik ve ozonlaması, soğutma kulesi temizliği, havuz ve havuz denge tankı temizliği, su tesisatı temizliği hizmetlerini de vermektedir. Su deposu temizliklerini denetleyen resmi bir kurum var mı? Su deposu temizlik hizmeti veren firmaların sahip olması gereken belgeler nelerdir ? Su deposu temizliği teknik şartnamesi var mı ?
Su depo temizlik hizmeti hiçbir kurum kuruluş fark etmeden, belirli periyotlarla yaptırılması gereken bir hizmettir. Bu hizmet genel olarak Sağlık Bakanlığı denetimindedir. İlgili Bakanlıklar; Okul, öğrenci yurtları, ana okulları, üniversiteler, kolej rutin denetlemelerinde su deposu temizleme hizmeti alıp almadıklarına istinaden yetkili firmadan kaşe imzalı hizmet servis formu talep etmektedirler. Sağlık Bakanlığı 2007 – 67 genelgesinde su deposu temizlik hizmeti hakkında şöyle bir bilgilendirme yayınlamıştır. C – Halkımızın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
1. Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
2.Kesinti olmadığı zamanlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalıdır.
3.Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon v.b kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.
Su deposu temizliği hizmeti veren firmaların sahip olması gereken belgeler bulunmaktadır. Öncelikle Ticaret odası kaydı bulunmalı ve vergi mükellefi olmalıdır. Faaliyet belgesinde bu hizmetleri verebilirliğine dair ibare bulunmalıdır. İSO 9001, marka tescili gibi kalite denetim belgelerine sahip olup, talep edildiğinde referans verebilmelidir. İş güvenliği sistemine üye olup tüm firma olarak iş güvenliği rutin eğitimlerine katılıp sertifika hak eder olmalıdır. Su deposu temizliği firmasında çalışacak tüm personellerin kapalı alanda çalışabilir, yüksekte çalışabilir, portör muayene kayıtları, hijyen belgeleri, mesleki yeterlilik belgeleri, İSG sertifikaları tam ve eksiksiz olmalıdır.
Alp Su Deposu Temizleme ve Dezenfekte firma ve personelleriyle; su deposu temizliği, su sebil temizliği, soğutma kulesi temizliği, havuz temizliği, havuz denge tankı temizliği, su tesisatı temizliği ve su deposu izolasyon yalıtım hizmetlerini verebilecek tüm yetki ve kalite belgelerine sahip bir kuruluştur.
Genelde eğitim hizmeti veren kurumların ve hastanelerin doldurduğu su deposu teknik şartname örneği, talep edilmesi dahilinde (kurumunuz işleyişinize siz uyarlıyorsunuz) örnek dosya olarak sunulabilir.

Su deposu neden yosun tutar ? Su deposu yosun sorununu nasıl çözeriz ? Gelen kirli suyun kombi, ısınma petekleri, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesine zararı var mı ?
Su depolarında zamanla oluşan yosun sorununun birçok nedeni vardır. Bunların başında depoya kirli su girişi, su deposunun uzun zaman kullanılmaması, su deposunda üremiş bakteriler ve güneş ışığına direk maruz kalan su depoları gelir. Yosun en çok plastik ve polietilen su depolarında daha sonra beton depolarda görülen bir problemdir. Yosun problemini depoya atılacak hiçbir kimyasal çözmemektedir. Bu problemin önüne geçebilmek için düzenli aralıklarla su depolarının temizlenmesi ve su depolarının direk güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde konumlandırılması gerekir. Eğer su deposu dışarıda ve direk güneş ışığına maruz kalıyor ise, deponun dış yüzeyinin koyu renkte boyanması da fayda sağlamaktadır.
Temizlenmeyen depolardan gelen suların çamaşır ve bulaşık makinesine zarar vereceği de unutulmamalıdır.
Kirli su deposundan gelen su mecburen sistemimizde bulunan dağıtım boru hattına da çamurlu ve tortulu girer. Bu suyun direk maruz kaldığı kombi, petek, çamaşır ve bulaşık makineleri de zarar görebilir.Bu problemin önüne geçebilmek için de düzenli olarak su deposunun temizliğinin yaptırılması gereklidir.

Su analizinde Koliform bakterisi çıktı ne yapmalıyım ? Su analizinde Enterekok ve E-Coli bakterisi çıktı ne yapmalıyım ? Su deposunda bakteri çıkarsa tesisat temizliği yaptırmamıza gerek var mı?
Bu soruların cevabını vermeden önce suda oluşan bakterilerin başında gelen koliform bakterisini incelememizde fayda bulunmaktadır.
Koliform genellikle gıdalarda ve suda bulunan bakterilerin başında gelir. Sıcak, nemli ortamlarda, su içerisinde, kirli suda bolca bulunan bu bakterinin çabuk üremesi de şaşırtıcı bir durumdur.Örneğin bir su deposundan alınan numunede %2 koliform bakterisi bulunması o suyun kısmen sağlıklı olduğu anlamına asla gelmemektedir. Çünkü bu oran 5 gün içerisinde %100’ ün üzerine çıkabilir. Koliform bakterisinin en sıkıntı veren yönü diğer bakterilerle de etkileşime girmesidir. Citrobacter, Enterekok, Enterobacter, Escherichia, Hafnia, Klebsiella, Serratia ve Yersinia bakterilerinin de çoğalmasına öncülük eder. Koliform bakterisi bulaşmış bir suyu içerek tüketmememiz bizi sağlık açısından asla korumaz. Bu suyla yıkanan meyve ve sebzeler, hatta kişisel temizliğimizi yaptığımız her an risk altında olabiliriz.Yarattığı sağlık problemlerinin başında İshal, kusma, yüksek ateş, bulantı, alerji, sıtma, beyin iltihabı gelmektedir.
İçlerinden en tehlikeli olan bakteri ise e. coli (Escherichia coli) dir. Bu insan ya da hayvan dışkısından ya da lağım suyunun depodaki temiz suya bulaşmasından kaynaklanır.
Bakteri çıkan bir depoda ya da bakteri oluşumunu engellemek için yapılması gereken tek işlem düzenli olarak su deposu temizliğidir. Su deposu temizlik hizmeti ile bu bakteriler yok edilebildiği gibi, üremesinin de önüne geçilebilmektedir.
Su deposundan çıkan bir bakteri grubunda sadece o depoyu temizleyip dezenfekte etmek yetersiz bir durumdur. Şöyle ki bu bakteriler sistemdeki tüm su taşıma boru hattına da bulaşmış olabilir. Bu durumda yapılması gereken su deposu temizleme hizmetiyle birlikte su tesisatı temizliğini de yaptırmanızdır.

İçme suyu deposu temizlenir mi ? Apartman su deposu temizliği hangi aralıkta yaptırılmalıdır ? Yangın ve yağmur suyu depoları temizlenir mi ? Su depo temizlik ve dezenfektesi ayrı işlemler mi ?
Depo temizliği hizmetinde ; İçme suyu, yağmur suyu, ham su, yumuşatma suyu, kullanım suyu, arıtma suyu, yangın suyu deposu gibi bir ayırım yapmak doğru değildir. İlgili yönetmeliklerde bu sayılan depoların hepsi bir görülüp, yani mevcut suyun her saklanıldığı ortamın temizlenip dezenfekte edilmesi ön görülmüştür. Apartman sakinleri müşterilerimizden gelen bir soru da hangi aralıklarla temizlik yaptırmalıyız ? Bu konu da kesin ve katidir ve yoruma açık değildir. Şekil ve kullanım amacı ne olur ise olsun her depo en az 6 ayda bir temizlenmelidir. Su deposu temizliği veya su deposu dezenfektesi beraber yapılan aynı işlem grubundadır.

Su deposu temizlik fiyatları nedir ?
Su deposu temizlik fiyatı belirli etken maddeler ile belirlenir. Bunları şöyle sıralayabiliriz; Su deposu niteliği (Metal, plastik, beton, fayans depolar), su deposunun en son hangi zamanda temizlendiği ya da daha önce temizlik yapılıp yapılmadığı, kullanılan suyun niteliği (tanker suyu, şebeke suyu, arıtma suyu, ham su, kuyu suyu, yağmur suyu), mevcut su deposunun ton yani m3’ü (depo içerisindeki maksimum su miktarı yani deponun hacmi. Su deposunun tonajı en x boy x yükseklik = Ton şeklinde ölçülür. Örneğin 3 metre eninde 2 metre boyunda 2 metre yüksekliğinde bir su deposunun tonajı 3 x 2 x 2 =12 Tondur. Su deposu temizliği fiyatları için bu bilgiler yeterlidir.